Архів за місяць Жовтень 2024

АвторЧопік Олена

Моніторинг ОП (зустріч з фахівцями ІРЦ)

В рамках проведення моніторингу ОПП 17 жовтня 2024 року розробники освітніх програм провели зустріч з фахівцями Інклюзивно-ресурсного центру Кам’янець-Подільської міської ради. Під час зустрічі обговорили програмні результати навчання, які необхідні майбутньому фахівцю ІРЦ, зупинились на компетентностях, що формуються  ОПП Корекційна психопедагогіка та інклюзивне навчання першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, ОПП Спеціальна освіта (Олігофренопедагогіка) першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, ОПП Спеціальна освіта (Олігофренопедагогіка. Логопедія) першого (бакалаврського) рівня вищої освіти,  ОПП Спеціальна освіта (Олігофренопедагогіка) другого (магістерського) рівня вищої освіти та ОНП Спеціальна освіта третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти.

 

АвторЧопік Олена

Науково-практичний семінар для вчителів індивідуального навчання

17 жовтня 2024 року НПП кафедри провели науково-практичний семінар «Корекційно-розвиткова спрямованість індивідуального навчання дітей з особливими освітніми потребами» для вчителів індивідуального навчання Дунаєвецької та Солобковецької територіальних громад на прохання адміністрації КУ Дунаєвецької міської ради «Центр професійного розвитку педагогічних працівників». Зокрема, Миронова С.П., доктор педагогічних наук, професор, проректор з наукової роботи Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка виступила з доповіддю на тему: «Сутність корекційно-розвиткового складника індивідуального навчання»; Чопік О.В., кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри спеціальної та інклюзивної освіти представила виступ на тему: «Використання спеціальних засобів корекції у навчанні дітей з особливими освітніми потребами»; Докучина Т.О., кандидат педагогічних наук, доцент, доцент кафедри спеціальної та інклюзивної освіти підготувала доповідь на тему: «Реалізація індивідуального підходу у навчанні дітей з особливими освітніми потребами». 

АвторЧопік Олена

Семінар для викладачів міської дитячої школи мистецтв

17 жовтня 2024 року О.В.Чопік, кандидат педагогічних наук, доцент, провела науково-методичний семінар на тему: «Практичні рекомендації для успішного впровадження інклюзивного навчання в мистецькій школі» для викладачів Кам’янець-Подільської міської дитячої школи мистецтв.

 

АвторЧопік Олена

Гостьове практичне заняття, проведене Н.В.Калащук та А.С.Сірою

16 жовтня 2024 року для здобувачів вищої освіти групи SoO1-B22 та SoL1-B22 першого (бакалаврського) рівня вищої освіти було проведено гостьове практичне заняття Калащук Надією Володимирівною, вчителем-дефектологом Кам’янець-Подільського ліцею №7 та Сірою Аліною Сергіївною, вчителем-дефектологом-тифлопедагогом Кам’янець-Подільського ліцею №7 на тему: «Реалізація корекційно-розвиткового компоненту інклюзивного навчання» у межах вивчення дисципліни «Педагогіка інклюзивної освіти».

Дякуємо Надії Володимирівні та Аліні Сергіївні за змістовність, практичну цінність та доступність викладу інформації!

АвторЧопік Олена

Моніторинг освітніх програм

В рамках моніторингу освітніх програм 16 жовтня 2024 року розробники освітніх програм відвідали Управління освіти і науки Кам′янець-Подільської міської ради. Під час зустрічі з начальником відділу дошкільної та інклюзивної освіти Калинюк Євгенією Миколаївною та головним спеціалістом відділу дошкільної та інклюзивної освіти Шевеленко Таїсією Антонівною обговорили ОПП Корекційна психопедагогіка та інклюзивне навчання першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, ОПП Спеціальна освіта (Олігофренопедагогіка) першого (бакалаврського) рівня вищої освіти, ОПП Спеціальна освіта (Олігофренопедагогіка. Логопедія) першого (бакалаврського) рівня вищої освіти,  ОПП Спеціальна освіта (Олігофренопедагогіка) другого (магістерського) рівня вищої освіти та ОНП Спеціальна освіта третього (освітньо-наукового) рівня вищої освіти. Всі присутні зазначили, що освітні програми відповідають вимогам до сучасного фахівця інклюзивної освіти.

АвторЧопік Олена

Настановна конференція з виробничої практики на посаді вчителя-дефектолога (олігофренопедагога) в ІРЦ

10 жовтня 2024 р. відбулася настановна конференція з виробничої практики на посаді вчителя-дефектолога (олігофренопедагога) в інклюзивно-ресурсних центрах для здобувачів другого (магістерського) рівня вищої освіти, що навчаються за спеціальністю 016 Спеціальна освіта за ОП «Спеціальна освіта (Олігофренопедагогіка)». Конференцію провела керівник практики від кафедри, доцент кафедри спеціальної та інклюзивної освіти, канд. пед. наук, доцент О.І. Дмітрієва. У конференції також взяла участь керівник практики від факультету, доцент кафедри спеціальної та інклюзивної освіти, канд. пед. наук, доцент О.В.Чопік

Здобувачі вищої освіти ознайомились з інструкцією з охорони праці та безпеки життєдіяльності, із завданнями практики, своїми правами та обов’язками під час практики, з переліком звітної документації та порядком її підготовки.

Дякуємо нашим колегам – працівникам інклюзивно-ресурсних центрів за співпрацю!

Бажаємо нашим практикантам успіху в опануванні практичних умінь та навичок вчителя-дефектолога (олігофренопедагога) в ІРЦ!

Дякуємо ЗСУ за можливість повноцінно надавати освітні послуги нашим здобувачам вищої освіти!

 

АвторЧопік Олена

Семінар на тему «Використання невербальних засобів комунікації у взаємодії з дітьми з ООП», проведений О.І.Дмітрієвою

10 жовтня доцент кафедри спеціальної та інклюзивної освіти, канд. пед. наук, доцент Дмітрієва О.І. провела семінар у Чорноморській спеціальній школі Чорноморської міської ради Одеського району Одеської області з теми «Використання невербальних засобів комунікації у взаємодії з дітьми з ООП».

Під час семінару були розглянуті сутність невербальної комунікації, класифікація  її засобів, специфіка використання невербальних засобів комунікації у роботі з різними категоріями дітей з порушеннями психофізичного розвитку, практичні аспекти використання засобів невербальної комунікації у навчальній, виховній та корекційно-розвитковій роботі з дітьми з ООП та багато інших. Учасники семінару активно долучалися до участі у практичних вправах.

 Завжди із задоволенням співпрацюємо з колективами наших спеціальних закладів, попри такий складний і тривожний час.

Дякуємо нашим незламним Збройним Силам України за можливість працювати і підтримувати колег!

АвторЧопік Олена

Участь О.І.Дмітрієвої у вебінарі  «Альтернативна і додаткова комунікація (АДК)»

3 жовтня 2024 р. доцент кафедри спеціальної та інклюзивної освіти, канд. пед. наук Дмітрієва О.І. взяла участь у вебінарі  «Альтернативна і додаткова комунікація (АДК)», спікером якого була Ганна Усатенко – доктор філософії, психологиня, співзасновниця громадського об’єднання «Спільнота АДК в Україні», членкиня Асоціації розвитку допоміжних технологій в Європі (AAATE) та Європейського товариства вивчення травматичного стресу, авторка посібників та освітніх курсів з альтернативної і додаткової комунікації.

Під час вебінару були розглянуті такі питання: Комунікація як стосунки. Основа комунікативного розвитку в ранньому віці – привʼязаність. Поведінка як комунікація. Тотальна комунікація – поєднання будь яких засобів, щоб зрозуміти інших та бути почутим. Графічні символи та побутові жести як перші комунікативні одиниці у дітей з порушеннями розвитку. Цифрові рішення – українські додатки для комунікації.  Безкоштовні ресурси з АДК в Україні та світі.

Щиро вдячні Харківському осередку ГО «УАКП» та Ганні Усатенко за цікавий захід!

АвторЧопік Олена

Захід до Всесвітнього дня ментального здоров’я, проведений І.П.Марціновською

Щорічно 10 жовтня весь світ відзначає Всесвітній день ментального здоров’я. Ця дата нагадує нам про важливість психічного благополуччя та про те, щоб не переживати свої проблеми на одинці, а формувати культуру звернення за психологічною допомогою. Важливо пам’ятати, що ментальне здоров’я є невід’ємною частиною загального здоров’я. Воно впливає на те, як ми думаємо, відчуваємо та діємо, а також на нашу здатність до соціальної активності та самореалізації .
Сьогодні, канд.пед.наук, доцентом, практичним психологом Марціновською І.П., було проведено для здобувачів вищої освіти спеціальності 016. Спеціальна освіта психоедукаційне заняття спрямоване на формування культури турботи про своє ментальне здоров’я.

АвторЧопік Олена

Участь професора С.А.Михальської у Міжнародній науково-практичній конференції

10 жовтня 2024 р. завідувач кафедри, доктор психологічних наук, професор С.А.Михальська брала участь у VІІ Міжнародній науково-практичній конференції «Розвиток професійної майстерності педагога в умовах нової соціокультурної реальності», м. Тернопіль.