Всесвітній день людей з синдромом Дауна

Авторkpnu

Всесвітній день людей з синдромом Дауна

21 березня – Всесвітній день людей з синдромом Дауна

У 2011 році Генеральна Асамблея ООН прийняла рішення щороку 21 березня відзначати Всесвітній день людей з синдромом Дауна, який був заснований у 2006 році на VI міжнародному симпозіумі за ініціативою правлінь Європейської та Всесвітньої асоціацій Даун-синдром.

Двадцять перший день третього місяця року був обраний свідомо. Це пов’язано з тим, що захворювання являє собою трисомію за 21‑ою хромосомою. Такі люди мають 47 хромосом у каріотипі замість звичних 46. Першим у кінці ХІХ століття на порушення звернув увагу англійський лікар Джон Ленґдон Даун, за іменем якого й було названо цей синдром.

Синдром Дауна, який є вродженим генетичним порушенням, розповсюджений в усьому світі, і це не залежить від раси, місця проживання, способу життя або соціального становища батьків. За даними ВООЗ у світі щороку народжується від трьох до п’яти тисяч дітей із синдромом Дауна, це − одна дитина на 1000-1100 здорових немовлят.

У цей день проводять щорічний міжнародний флешмоб «LOTS OF SOCKS». Його мета − звернути увагу суспільства на проблеми людей з синдромом Дауна. Усім охочим пропонують одягати різнокольорові шкарпетки, щоб зрозуміти як живуть люди з цією проблемою під пильними поглядами суспільства.

Про автора

kpnu administrator