Гостьова лекція кандидата педагогічних наук, доцента О.І.Дмітрієвої

АвторЧопік Олена

Гостьова лекція кандидата педагогічних наук, доцента О.І.Дмітрієвої

12 травня  2023 р. в межах укладеної угоди про співпрацю кафедри спеціальної та інклюзивної освіти Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка з кафедрою спеціальної та інклюзивної освіти Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка для здобувачів вищої освіти першого (бакалаврського) та другого (магістерського) рівнів вищої освіти спеціальності 016 Спеціальна освіта, що навчаються за освітньо-професійною програмою «Спеціальна освіта (Олігофренопедагогіка.  Логопедія)», відбулася гостьова лекція доцента кафедри спеціальної та інклюзивної освіти  Кам’янець-Подільського національного університету імені Івана Огієнка кандидата педагогічних наук, доцента Дмітрієвої О.І. з теми «Практичні аспекти забезпечення комунікативної взаємодії з людьми з інвалідністю».

У межах викладу лекційного матеріалу було з’ясовано сутність понять «спілкування», «комунікація», «комунікативна взаємодія»; здійснено акцент на значенні комунікативної взаємодії для осіб з типовим розвитком та осіб з інвалідністю; представлено практичні підходи до організації комунікативної взаємодії з людьми з порушеннями зору, слуху, опорно-рухового апарату, інтелектуальними та мовленнєвими порушеннями, порушеннями емоційно-вольової сфери тощо.

У процесі лекційного заняття здобувачі вищої освіти та колеги з кафедри спеціальної та інклюзивної освіти  Сумського державного педагогічного університету імені А.С. Макаренка мали змогу практично опанувати окремими специфічними засобами комунікації людей з порушеннями психофізичного розвитку, що забезпечило активну взаємодію між лектором та слухачами, викликало багато запитань, на які здобувачі вищої освіти отримали вичерпні відповіді.

Емоційне повідомлення змісту лекції матеріалу, практико-орієнтований підхід, залучення демонстраційного матеріалу, активна взаємодія лектора і слухачів сприяли проведенню гостьової лекції на високому науково-методичному рівні і викликало жваву участь слухачів у занятті та щиру вдячність Оксані Іванівні за проведену лекцію.

Про автора

Чопік Олена editor